Tyske Joscha Berger i Nett-Tjenester

Tyske Joscha drømte om Norge – flytter til Fredrikstad og Nett-Tjenester

I august gikk flyttelasset fra Frankfurt til Fredrikstad for Joscha Berger. Da muligheten til å jobbe i Nett-Tjenester dukket opp, grep han sjansen med begge armer. 

– 25. august krysset jeg grensen til Norge, og 1. september var jeg i gang her for Nett-Tjenester!

Tyske Joscha Berger sitter foran datamaskinen på kontoret hos sin nye arbeidsgiver i Fredrikstad, etter å ha blitt kollega med mer enn 100 medarbeidere denne høsten. Han en god forsterkning av Nett-Tjenester-laget, som med Joscha har sikret seg en ressurs som har jobbet over 10 år for Siemens i Tyskland.

Kontakt gjennom Siemens-jobb

– Jeg har de siste årene jobbet som FAT-testingeniør (FAT – factory acceptance test) i Siemens i Frankfurt. Underveis har jeg jobbet noe opp mot Nett-Tjenester. Jeg hørte om muligheten til å komme hit, og Nett-Tjenester fikk nyss om at jeg kunne tenke meg å flytte til Norge. Så lå det plutselig et tilbud på bordet, smiler Joscha fornøyd.

Avdelingsleder i Nett-Tjenester, Tore Telstad, var med på å ansette Joscha:

– Det ble lagt merke til hvor godt en FAT ble gjennomført og at han åpenbart satt med mye kompetanse på bryteranlegg, men også på vern- og kontrollanlegg. Da vi forsto at han var åpen for å flytte til Norge gikk det fort: Jeg hadde flere lange samtaler med ham over telefon for å danne meg et eget inntrykk før jeg sammen med kollega Frode, vår ener på vern- og kontrollanlegg, hadde et mer formelt intervju for å bli trygge på at vi var på «rett spor».

Tore Telstad

Tore Telstad i Nett-Tjenester

– Kort oppsummert, så var vi begge veldig positive og trygge på at dette var rett mann for oss. Joscha ble ansatt uten at vi noen gang hadde møttes «live», forteller Tore.

Joscha trives etter en måned hos sin nye arbeidsgiver. Det kommer allerede noen norske gloser, i tillegg til engelsk og tysk.

– Her er det nice! Jobben er fin, arbeidet går bra og været er foreløpig også ålreit, smiler han. I Nett-Tjenester jobber han nå som prosjektingeniør.

Det første store prosjektet Berger er i gang på, er for Nett-Tjenesters oppdrag med ny koblingsstasjon for Norgesnett på Øra, for Norgesnett.

Ble «frelst» under Norgesferie i campingbil

Han har flyttet nordover sammen med kona Kasia, som tar med seg kunstner-yrket fra Tyskland til Norge. De to bor nå på Manstad, rett utenfor Fredrikstad. På sikt blir Hvaler kanskje et mer permanent bosted.

– Sommeren 2015 var vi på ferie i fire uker i Norge, og jeg likte det veldig godt. Den gang fikk jeg faktisk 2-3 tilbud om å jobb underveis på turen, men tenkte ikke noe seriøst på det den gang. Men det gjorde at jeg forsto at her kunne det være bedrifter som ønsket å benytte kompetansen min, forklarer Joscha, som i etterkant begynte å se nærmere på mulighetene for å flytte nordover.

– I september i fjor ga jeg beskjed til jobben min om at vi ønsket å flytte til Norge eller Sverige, og ett år senere sitter jeg altså her! Det kunne vært andre muligheter gjennom for eksempel Siemenes også, men det ble Nett-Tjenester og Fredrikstad.

– Vi ønsket rett og slett ikke bo videre i Frankfurt. Tenk deg: Det er en brøkdel av størrelsen av Oslo, men det bor to millioner mennesker i det lille området. Og jeg er ikke noe by-menneske, og liker meg bedre i roligere strøk, medgir han.

For Tore og Nett-Tjenester ble beliggenheten i Fredrikstad en styrke underveis i dialogen med Joscha:

– Han satt i praksis med to valg, men valgte rett! I tillegg til interessante oppgaver og at han hadde et veldig bra inntrykk av Nett-Tjenester, så hadde vi en fordel av å være etablert her i Østfold og Fredrikstad, uten storbyfølelse og med enkel tilgang til nydelig natur og ro. Dette var noe vi solgte inn for alt det er verdt. Heia Fredrikstad!, smiler Telstad fornøyd.

– Her snakker man til hverandre med fornavn

Joscha forteller om overgangen fra å jobbe i Siemens-fabrikk til å nå ha eget kontor og kunne gå i vanlige klær på jobb. Han trives godt med den nye situasjonen.

–Her snakker man til hverandre med fornavn. Det er jo en flatere struktur også på arbeidsplassen sammenlignet med Tyskland, smiler han.

– Hvilket inntrykk har du av Fredrikstad som by så langt?

– Det er jo en liten by sammenlignet med byer i Tyskland, men jeg liker særlig elva gjennom byen med restauranter og alt langs vannet. Gamlebyen er jo virkelig vakker, og vi har også sett flotte områder på Kråkerøy, skryter Joscha, som gleder seg til å se mer av hva Fredrikstad har å by på fremover.

– Alt er fortsatt ganske nytt, også på jobb. Jeg har gode kollegaer og kommer sikkert til å lære meg mer på flere områder i fremtiden, er vår nye kollega sikker på.

Tyske Joscha Berger i Nett-Tjenester

Har kompetanse – skal få mer opplæring

Kompetanse som den Joscha besitter, er noe av det Nett-Tjenester ofte er ute etter.

– Joscha har god kompetanse på bryteranlegg generelt og Siemens sine mellomspenning (11/22 kV) bryteranlegg spesielt. Han har også god forståelse for vern- og kontrollanlegg og lærer raskt. For Nett-Tjenester blir det viktig at denne anleggsforståelsen både utvikles videre og at det blir tatt i bruk i tilbudsarbeid, prosjektering og generell fagstøtte for prosjektledere og prosjektingeniører, forklarer Telstad.

Tore fortsetter:

– Selv om tanken var at Joscha skulle settes inn i oppgaver knyttet til «kontorarbeid», så er kontoret det stedet han har vært minst siden han startet 1. september! Hans kompetanse med uttesting av bryteranlegg var sterkt ønsket både på prosjektet vårt for Mørenett (beredskapscontainere) og på Øra. På det førstnevnte prosjektet så han faktisk igjen det samme bryteranlegget han testet ut i fabrikken i Tyskland.

– Vi gleder oss stort over å ha fått Joscha med på laget og vi er sikre på at det er en god tilvekst, avslutter Tore. 

Bestille eller nedtak av byggestrøm?Les mer
+