Nils Oscar Rygg Sikstrom er lærling i Nett-Tjenester og utplassert i Berlin gjennom Erasmus+ som Viken Fylkeskommune tilrettelegger for.

Nils (19) er «utlånt» lærling – i Berlin!

Vanligvis er Nils Oscar Rygg Sikstrom (19) lærling hos Nett-Tjenester. Denne høsten er han derimot utplassert i Berlin i tre måneder – gjennom et spennende Europa-samarbeid.

– Dagen starter klokken 04.30, siden jeg har en times reisevei til jobb, og skal være klar klokka 06, forklarer Nils på telefon fra Tysklands hovedstad.

Han er litt over halvveis i det tre måneder lange oppholdet, hvor han jobber som lærling hos BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) – et offentlig selskap som drifter og eier nesten alt av kollektivtransport, trikker og lignende i storbyen.

Arbeidsdag fra klokka 06

– Det har gått veldig greit så langt. Jeg har lært mye spennende, og det er interessant å se hvordan andre land og firmaer gjør det. Det er gjerne andre måter å jobbe på, noen mer effektive og noen mindre effektive enn det jeg er vant med. Jeg jobber i et offentlig selskap her i Berlin, mens jeg hjemme i Nett-Tjenester er i det private, påpeker han.

– Fra klokka 06.00 er vi på kontoret sammen, i gruppe på fire. Vi spiser frokost sammen kl 7, som er ganske vanlig her, før vi reiser ut på jobber. De første ukene var jeg på en avdeling som jobber med overledningssystemet på trikkene. De neste fire ukene skal jeg derimot jobbe på signal- og styringsavdelingen, forklarer Nils om arbeidshverdagen.

– Vi jobber til klokka 12 når det er lunsj, og tilbake på kontoret kl 13. Der er det opprydding og avslutning for dagen.

Plutselig storby-beboer

Nils blir energimontør når læretiden er ferdig med hele læretiden våren 2024.

– Her nede jobber ikke kollegaene mine med høyspent i det hele tatt. De er mer spesialiserte innen arbeidet med trikker, forteller han. Nils Oscar Rygg Sikstrom er lærling i Nett-Tjenester og utplassert i Berlin gjennom Erasmus+ som Viken Fylkeskommune tilrettelegger for.

– Hvordan er det å plutselig leve i en storby som Berlin, og klare seg på egenhånd der?

– Det er selvfølgelig litt utfordrende, heldigvis reiste jeg sammen med en kamerat (Simen), selv om han jobber med noe annet. Det hverdagslige går ganske bra, fra praktiske gjøremål til å se og oppleve mer av Berlin. Vi besøker historiske steder, går på museer, bowling og kino.

Romkamerat Simen, som er lærling i en annen bransje, er med andre ord en viktig kamerat utenom jobben.
– Vi bor i en tomannsleilighet i et distriktet Schöneberg i Berlin. Jeg jobber på andre siden av byen, derfor blir det litt reisevei, legger Nils til.

Første utplasserte lærling fra Nett-Tjenester

Det er gjennom et EU-program for utdanning – kalt Erasmus+ – at opplegget med utplassering av lærlinger i andre land er mulig. Nils er den første lærlingen i Nett-Tjenester som har ønsket – og fått – en slik mulighet.

– Jeg fikk en epost fra lærlingansvarlig i Nett-Tjenester, som forklarte om Erasmus+-programmet fra Viken Fylkeskommune. Jeg måtte gjennom en søknadsprosess, med skriftlig søknad, CV, intervju og video. Så fikk jeg sjansen, og man kunne ønske seg noen land man ville til. Jeg ønsket meg egentlig Frankrike og Italia, fordi jeg aldri har vært der, men muligheten dukket altså opp i Berlin. Nils Oscar Rygg Sikstrom er lærling i Nett-Tjenester og utplassert i Berlin gjennom Erasmus+ som Viken Fylkeskommune tilrettelegger for.

Han får lærlinglønn fra Nett-Tjenester i perioden, samt et stipend fra utvekslingsprogrammet. Bosted dekkes også, og fra trikkeselskapet han jobber for har han fått gratis reisekort med kollektivtrafikken.

Nils er glad for støtten og muligheten Nett-Tjenester har gitt ham:

– De ønsket meg lykke til og støttet meg. Jeg skriver logg fra oppholdet, og holder kontakt med lærlingansvarlig, forklarer Nils.

Rett fra gutterommet – tar med seg erfaringer

– Hva kommer du til å sitte mest igjen med etter dette oppholdet, tror du?

– Det er i alle fall hvordan samarbeide med andre folk fra en annen kultur og bakgrunn. Kommunisere med folk som ikke snakker det samme språket. Jeg har lært mye om hvordan en storby fungerer, og også å lære seg å klare seg alene – jeg kom jo hit rett fra gutterommet! Faglig har jeg blitt bedre på lavspent, og så har vi drevet mye med inspeksjon, og lete etter feil og slitasje, oppsummerer Nils.

Mest action i arbeidshverdagen ble det da han og teamet rykket ut med blålys gjennom hovedstaden.

– Noen hadde kjørt en lastebil inn i trikkelinjene, og vi ble sendt for umiddelbar fiks, sier Nils ivrig.

Hjemreisen til Norge er forøvrig 10. desember, så det blir jul i kjente trakter før lærlingetiden fortsetter i Nett-Tjenester.

Jon Eivind Olsen er lærlingansvarlig i Nett-Tjenester, og har bare godord å si om Nils sitt valg om å prøve seg i Berlin en periode:

– Vi håper han tilegner seg nyttige erfaringer som han kan vokse på og ta med seg videre her hjemme. Vi synes det er tøft gjort av Nils og støtter ham på veien, avslutter Jon Eivind.

Nils Oscar Rygg Sikstrom er lærling i Nett-Tjenester og utplassert i Berlin gjennom Erasmus+ som Viken Fylkeskommune tilrettelegger for.

Bestille eller nedtak av byggestrøm?Les mer
+